Comandati telefonic la +40 744 700 233

Transport gratuit la comenzi de peste 1.000 RON

Șampanie, vin spumant sau prosecco: diferențe și asemănări

Ocaziile speciale merită sărbătorite alături de persoanele dragi și un pahar de băutură rafinată. Însă, cum alegi băutura perfectă pentru fiecare eveniment? 

Șampanie, prosecco, vin spumant… La prima vedere, par la fel. Vinuri deschise la culoare, cu bule, ce se servesc de regulă din pahare înalte. 

Analizând mai atent aceste tipuri de vinuri, îți vei da seama că există numeroase diferențe între ele.

Aceste diferențe vor dicta modul în care servești vinul spumant potrivit, tipul de pahare din care îl servești și momentul zilei când poate fi consumat. 

Îți spunem un secret pentru a reține diferența dintre acestea: din punctul de vedere al tipului de băutură, toate sunt vinuri spumante. Diferența este dată de tehnica de obținere și zona geografică unde se fabrică, așa cum îți vom explica în continuare. 

Ce este un vin spumant? 

Vinul spumant este un vin obținut cu ajutorul refermentației vinului într-o sticlă. La deschidere, o sticlă de vin spumant degajă dioxid de carbon. 

În teorie, multe persoane includ vinurile spumante în categoria șampaniei sau invers și, mai nou, vinul spumant este confundat și cu prosecco.

Deși toate cele trei tipuri de vin sunt incluse în categoria vinurilor spumante, acestea sunt foarte diferite din punctul de vedere al calității, gustului și modului de servire. 

Vinul spumant se poate produce oriunde în lume, spre deosebire de șampanie sau prosecco, băuturi ce se fabrică doar în anumite zone.

De regulă, vinul spumant se obține din două sau trei soiuri de struguri, ceea ce se numește cupaj sau amestec, însă există și vinuri spumante dintr-un singur soi. 

Un lucru foarte interesant de menționat este că vinurile spumante diferă în funcție de țări, mai bine spus în funcție de soiurile predominante de struguri dintr-o anumită țară. 

Clasificarea vinului spumant 

Cea mai populară clasificare a vinului spumant este în funcție de cât de dulce este acesta, mai exact în funcție de cantitatea de zahăr adăugat. Astfel, se întâlnesc următoarele tipuri de vin spumant: 

  • Brut Nature (fără zahăr adăugat, doar zaharurile conținute în mod natural de vin) 
  • Extra Brut (0-6 grame de zahăr adăugat la litru) 
  • Brut (0-12 grame de zahăr adăugat la litru) 
  • Extra sec (12-17 grame de zahăr la litru) 
  • Sec (17-32 grame zahăr la litru)
  • Demi-Sec (maximum 50 de grame de zahăr la litru) 
  • Dulce (peste 50 de grame de zahăr la litru)

Cum se servește vinul spumant? 

Din punct de vedere culinar, vinul spumant este mai puțin pretențios față de șampanie sau prosecco. Se recomandă ca vinul spumant să fie servit rece, alături de preparate precum: 

  • icre; 
  • supe-cremă; 
  • fripturi; 
  • cartofi la cuptor; 
  • diverse deserturi cu creme. 

În ceea ce privește paharele pentru servirea vinului spumant, îți recomandăm acest Set 6 Pahare Sampanie Heritage Dynasty Rosenthal

Șampanie vs. vin spumant 

Una dintre cele mai des întâlnite confuzii este cea între șampanie și vin spumant.

Cele două băuturi par asemănătoare la prima vedere, însă diferențele dintre acestea sunt uriașe.

În pahar, vei observa că bulele șampaniei sunt foarte mici și persistente, spre deosebire de cele ale unui vin spumant, care sunt efervescente și de dimensiuni mai mari. 

Șampania se produce exclusiv în Franța, iar denumirea provine de la regiunea Champagne, unde a fost obținută prima dată această băutură atât de râvnită și apreciată. 

Șampania se împarte în două categorii, în funcție de strugurii folosiți la producerea acesteia. Șampania exclusivistă este realizată din următoarele soiuri de struguri: 

  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier
  • Chardonnay

Se mai folosesc și alte soiuri pentru a obține șampanie, după cum urmează: 

  • Pinot Blanc 
  • Pinot Gris 
  • Pinot Meslier 
  • Arbane

În prezent, șampania se produce în cinci areale viticole din Franța, motiv pentru care această băutură este mai scumpă decât un vin spumant ce poate fi fabricat oriunde.  

Cum se obține șampania? 

Procesul prin care se obține șampania este unul foarte interesant. Spre deosebire de vinul clasic, fermentarea șampaniei are loc în sticlă și durează mai bine de un an. De aici și costurile ridicate ale unei sticle din această băutură. 

Având în vedere faptul că șampania este considerată o băutură de lux, se servește doar la ocazii speciale, alături de preparate exclusiviste și din pahare de cristal, deosebite. 

Cum se servește șampania? 

În general, oamenii asociază greșit deschiderea unei sticle de șampanie cu țâșnirea dopului sticlei. Acest mod este departe de a fi elegant, așa că îți vom enumera pașii corecți pentru a deschide o șampanie: 

  • desfă sârma ce înconjoară dopul; 
  • ține sticla la un unghi de 45 de grade, într-o mână având dopul și sârma, iar în cealaltă fundul sticlei; 
  • răsucește fundul sticlei în timp ce aplici o presiune ușoară asupra dopului;
  • dopul va ieși cu ușurință, fără ca lichidul să sară (este posibil să curgă o cantitate mică dacă sticla a fost agitată).  

Pentru ca șampania să își dezvăluie adevărata savoare, este necesar să se țină cont de trei aspecte: 

  • temperatura șampaniei;
  • preparatele la care va fi servită; 
  • paharele din care va fi servită. 

În ceea ce privește temperatura ideală pentru servirea șampaniei, aceasta se situează între 7 și 10 grade. O șampanie prea rece sau prea caldă va reuși cu greu să impresioneze, chiar dacă este calitativă.

De aceea, îți recomandăm să utilizezi o Frapiera Argintata Vertigo Christofle pentru a menține temperatura ideală. 

Fiind o băutură de lux, șampania se asociază cu preparate delicioase, servite la ocazii speciale, după cum urmează: 

  • brânzeturi moi (spre exemplu, brie); 
  • fructe de mare (scoici, creveți, stridii);
  • caviar; 
  • somon afumat; 
  • foie gras; 
  • preparate din ouă; 
  • unele deserturi pe bază de fructe (spre exemplu, tartele); 
  • deserturi pe bază de creme cu unt și miere. 

Șampania se servește din pahare speciale de șampanie, de tip flută (cupe de șampanie). De ce s-a ales această formă pentru pahare? 

Deoarece forma alungită permite păstrarea bulelor de șampanie pentru o perioadă mai lungă și, de asemenea, dă voie băuturii să se transforme pe măsură ce este servită. Astfel, datorită paharelor speciale, vei putea simți fiecare notă a șampaniei. 

Pentru a te bucura de gustul desăvârșit al șampaniei, îți recomandăm acest Set 6 Pahare Din Cristal Sampanie 100 Points Lalique.

Realizate din cristal de cea mai bună calitate, după metode tradiționale, aceste pahare impresionează atât prin claritate, cât și prin eleganță. 

Ce este prosecco? 

Ultimul tip de vin spumant pe care ți-l prezentăm este prosecco, devenit foarte popular și în țara noastră în ultimii ani.

Prosecco este un vin spumant alb, considerat „varianta italiană a șampaniei”. 

Servindu-le pe amândouă, vei observa că există totuși diferențe notabile între șampanie și prosecco, date de modul de obținere a acestui vin. 

Pentru a fi obținut prosecco, se folosește o metodă numită Charmat, ce presupune ca al doilea proces de fermentare să aibă loc în rezervoare.

Astfel, spre deosebire de șampanie, care fermentează în sticlă, prosecco va fermenta în rezervor și va fi îmbuteliat în starea finală. 

Prosecco este o băutură delicioasă, cu note fructate de măr verde, pere, pepene galben, ce diferă în funcție de temperatura medie a anului în care au fost recoltați strugurii.

Prosecco se poate servi înainte de masă, la aperitiv sau la desert, în funcție de preferințele fiecărei persoane și de felurile de mâncare de la masă. 

Având în vedere asemănarea cu șampania, prosecco se poate servi în pahare din acest Set 4 Pahare Sampanie Octavie Villeroy & Boch

Așadar, sperăm ca informațiile prezentate să te ajute să faci diferența între vin spumant, șampanie și prosecco pentru a servi corect fiecare tip de băutură și a te bucura de adevăratul gust al acestora. 

Sursa foto: Magmatik