Comandati telefonic la +40 744 700 233
Transport gratuit la comenzi de peste 1.000 RON
Postat pe 4 mai 2022 în Arta rafinamentului, Fine dining la tine acasă de admin
Mâncarea reprezintă mai mult decât hrană pentru organism. Mâncarea este bucurie, tradiție, liant pentru cele mai frumoase conversații, cultură și o explozie de arome nebănuite.
Este adevărată zicala „mânânci pentru a trăi”, însă la fel de adevărat este și că micile bucurii ale vieții pot proveni din preparate delicioase.
Bucură-te de cât mai multe preparate din diverse gastronomii. Încearcă numeroase combinații de gusturi și ai curajul să guști chiar și preparate pe care până acum le-ai ignorat.
Experiențele culinare deosebite ar trebui să facă parte din viața ta, deoarece îți aduc bucurie și pot reprezenta liantul perfect pentru începerea unei conversații sau chiar a unei prietenii.
Printre alimentele care îți pot oferi o experiență culinară desăvârșită se află și caviarul.
În momentul în care îl consumi, treci printr-un carusel de emoții, de gusturi și de senzații.
Cu siguranță, vei spune că este unul dintre cele mai bune alimente pe care le-ai consumat vreodată.
Ți-am captat atenția? Perfect!
În continuare, îți vom oferi informații interesante legate de caviar și de modul în care îl poți consuma și de tacâmurile și recipientele recomandate pentru servirea acestuia.
Caviarul (icrele negre) este unul dintre preparatele luxoase și rafinate, servite în trecut exclusiv aristocraților.
Termenul de caviar se referă la icrele nefertilizate ale anumitor specii de pești din familia sturionilor.
În gastronomie este considerat aurul negru, iar istoria acestui ingredient începe cu mii de ani în urmă, în Persia Antică.
Astăzi, caviarul se servește în restaurante luxoase de pe tot Globul, atât ca atare, dar și integrat în diverse preparate cu caviar.
De asemenea, ori de câte ori vrei să te răsfeți, poți achiziționa caviar din magazinele de specialitate sau chiar din supermarketuri.
Istoria caviarului începe în Persia Antică, fiind obținut de la peștii din Marea Caspică.
Icrele negre ale sturionilor erau considerate remediu de cele mai multe ori.
Abia în Imperiul Roman, valorea caviarului a crescut: o cantitate extrem de mică era echivalentul a 100 de oi vii.
Însuși Aristotel spunea despre caviar că determină apogeul unei petreceri și servirea lui este acompaniată de muzică.
Caviarul este extras de la patru specii de pești sturion: nisetru, morun, cegă și păstrugă și se păstrează tradiția de a fi pescuiți din Marea Caspică.
De asemenea, se consideră că de aici începe călătoria celui mai bun caviar din lume.
Există patru tipuri de caviar extras de la acești pești:
Tot în categoria de caviar sunt incluse și icrele roșii (caviarul roșu) sau icrele de Manciuria, cum mai sunt cunoscute, extrase de la somoni.
Gustul caviarului depinde foarte mult de tipul acestuia, însă, în principiu, este o combinație interesantă de sărat, aromă de pește proaspăt, unele sortimente având note de nuci.
Este o explozie de gust, iar fiecare tip de caviar te poate încânta cu note diferite, unele fiind mai sărate, altele având o aromă mai pronunțată de pește.
Având în vedere că este un aliment rafinat, pentru a te bucura de o experiență culinară deosebită, ar fi bine să ții cont de câteva reguli de etichetă pentru servirea caviarului.
În primul rând, alege tacâmuri speciale pentru caviar, care sunt special concepute pentru a păstra gustul caviarului.
Aceste tacâmuri sunt realizate din materiale prețioase, așa cum este aurul, sideful sau chiar chihlimbarul și alte materiale care îți oferă cea mai bună experiență culinară.
Un astfel de exemplu este acest set argintat pentru caviar Vertigo Christofle. Este realizat din aliaj argintat, fabricat manual în Franța.
Setul este compus dintr-un bol pentru gheață, care păstrează temperatura optimă pentru caviar și un bol din cristal pentru caviar, astfel încât savoarea icrelor negre să fie cât mai pronunțată.
Pentru servirea icrelor negre, în funcție de preparatele sau de modul în care vrei să le consumi, vei avea nevoie și de o lingură specială și de un cuțit pentru caviar.
Astfel, îți recomandăm o lingura pentru caviar Malmaison Christofle, lucrată manual în Franța. Cu ajutorul acestei ustensile, poți lua caviar din bolul special, fără a influența gustul icrelor negre.
În cazul în care dorești să servești tartine cu caviar, atunci vei avea nevoie și de un cutit pentru caviar Malmaison Christofle, fabricat tot în Franța, care te va ajuta să plasezi cu grijă micile perle de icre, fără a le sparge și fără a le influența gustul.
Pentru un gust desăvârșit și o experiență culinară desprinsă parcă din Rai, caviarul se servește cât mai rece.
De aceea, este importantă utilizarea unui set argintat, așa cum ți-am prezentat mai devreme, care are capacitatea de a păstra temperatura extrem de scăzută, fără a influența gustul caviarului.
Atenție, totuși: cu toate că se recomandă o temperatură scăzută pentru servire, se va evita înghețarea acestui aliment pentru a-și păstra gustul și proprietățile.
În momentele în care îți dorești să te răsfeți în confortul casei, în singurătate sau alături de persoanele dragi, regulile de etichetă pot fi ocolite.
Însă, într-un restaurant sau la un eveniment prestigios, este bine să ții cont de anumite aspecte.
În primul rând, atenție la cantitate: se recomandă consumarea a maximum două lingurițe de caviar (aproximativ 50 de grame). Ce depășește această cantitate se consideră impolitețe.
Pentru a te bucura de gustul desăvârșit al icrelor negre, este important să eviți mestecarea agresivă a perlelor de icre, ci doar să le zdrobești cu limba pentru a simți gustul intens.
Este recomandat să iei cantități foarte mici și să le deguști (maximum jumătate de linguriță).
Caviarul poate fi consumat ca atare sau în diverse combinații culinare și preparate, așa cum îți vom prezenta în continuare.
Caviarul poate fi servit în trei moduri, în funcție de preferințele tale:
În continuare, vom detalia fiecare dintre aceste moduri de servire și sperăm să îți găsești inspirația pentru servirea aurului negru.
Dacă este prima dată când deguști caviar, ar fi de preferat să îl consumi ca atare, direct din recipient, pentru a te bucura de gustul său unic și desăvârșit.
Îți recomandăm să iei cantități foarte mici, pentru a simți toate notele aromatice ale icrelor negre (sau roșii, în funcție de preferințele tale).
Dacă dorești, poți consuma și un pahar de sampanie alături de caviar.
Printre cele mai apreciate, gustoase și ușor de preparat aperitive reci în componența cărora intră caviarul se numără tartinele și bruschetele.
Pentru a pregăti tartine cu caviar sau tartine cu icre de somon, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru a asambla tartinele, tot ce trebuie să faci este să ungi biscuiții sau feliile de pâine cu unt nesărat și să adaugi stratul de caviar.
În funcție de preferințe, poți adăuga felii de lămâie pentru decor.
Bruschetele sunt foarte asemănătoare, numai că în loc de pâine proaspătă sau biscuiți, vei folosi pâine prăjită, care va contribui la gustul special al preparatului și, de asemenea, va oferi o textură interesantă, crocantă. Poți adăuga și alte ingrediente.
Caviarul este de nelipsit din diverse preparate delicioase.
Astfel, îți prezentăm în continuare câteva idei pentru prepararea icrelor negre și integrarea acestora în diverse rețete cu caviar roșu sau negru.
O rețetă ușoară și delicioasă este cea de ouă umplute cu caviar. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Rețeta se prepară astfel: ouăle se fierb tari, se curăță de coajă și se taie pe lungime.
Se scot gălbenușurile, iar albușurile se lasă la răcit.
Se toacă mărunt ceapa albă și se călește în unt până se înmoaie.
Într-un blender se adaugă gălbenușurile, ceapa călită, maioneza, sarea și boiaua, pentru a se obține o pastă fină.
Pentru a asambla preparatul, pune compoziția obținută în fiecare albuș și ornează cu icre negre sau roșii, mărar, ceapă verde, boia.
În cazul în care îți dorești un preparat cu un aspect deosebit și un gust nemaiîntâlnit, îți propunem „Coşuleţe cu caviar”. Vei avea nevoie de:
Întinde aluatul și decupează cercuri mari cu ajutorul unui pahar sau al unei ustensile speciale.
Fiecare cerc obținut va fi modelat astfel încât pereții să fie ridicați, să formeze un fel de coșuleț.
Se așază formele obținute într-o tavă cu hârtie de copt, se înțeapă cu furculița și se ung cu ou bătut.
Apoi, se lasă la cuptor aproximativ 25 de minute, până se rumenesc bine.
Se lasă la răcit, se ung cu unt și apoi se umplu cu icre negre sau roșii și se ornează cu pătrunjel.
Atât de simplu și de bun!
Acestea fiind spuse, sperăm că ți-am stârnit curiozitatea cu privire la caviar și că vei încerca acest aliment rafinat, indiferent dacă vei alege să îl consumi la restaurant sau acasă.
Sursa foto: MyHouse, Shutterstock