Comandati telefonic la +40 744 700 233

Transport gratuit la comenzi de peste 1.000 RON

Aranjarea mesei: ghid practic pentru evenimente reușite

Aranjarea mesei este o artă în care este necesar să se respecte câteva reguli de aranjare a tacâmurilor, a elementelor de decor, a șervețelelor, precum și aranjarea în farfurie, pentru a facilita servirea mesei.

De asemenea, este important să se țină cont și de nuanțe și texturi.

Însă aranjarea mesei și a tacâmurilor nu este atât de dificilă pe cât pare, la prima vedere.

Există „formule” consacrate de aranjare a mesei, care te vor ajuta să creezi un mediu confortabil pentru fiecare invitat.

Tocmai aceste reguli nescrise, dar unanim acceptate conferă meselor festive un farmec aparte, tradus prin eleganță și rafinament. 

  • Recomandări și reguli pentru aranjarea mesei 
  • Aranjarea tacâmurilor la masă
  • Ce mesaje transmite modul de aranjare a tacâmurilor
  • Tipuri de tacâmuri și utilizările lor

În timpul pregătirii pentru orice masă festivă, atenția principală este îndreptată către meniu și către decorarea și aranjarea mesei. O aranjare corectă a tacâmurilor și accesoriilor poate face diferența între o cină clasică și o masă festivă elegantă.

Recomandări și reguli pentru aranjarea mesei 

Aranjarea mesei nu îndeplinește doar o funcție estetică, ci reprezintă o componentă indispensabilă pentru a crea o atmosferă adecvată pentru invitați. De asemenea, aranjarea mesei are rolul de a asigura confortul celor prezenți.

Este important să gândești aranjarea tacâmurilor și a celorlalte elemente în așa fel încât să fie convenabil pentru fiecare oaspete să folosească șervețelele, vasele cu preparate, cuțitele și furculițele.

În aranjarea mesei ar trebui să începi cu stabilirea meniului, apoi cu alegerea șervețelelor și a accesoriilor pentru decorarea mesei.

După aceea, treci la tacâmuri. Un set de tacâmuri pentru toate felurile de mâncare va arăta cel mai bine, dar este, de asemenea, acceptat să combini cu îndemânare elemente din diferite seturi, dacă ai inspirație în aranjarea mesei.

Este de dorit ca platourile și farfuriile să fie albe, această nuanță clasică fiind cea mai potrivită pentru o masă elegantă.

Alături de un set de tacâmuri aurii, acestea vor oferi un aer prețios aranjării mesei, mai ales dacă le așezăm pe o față de masă albă.

Aranjarea mesei pentru o zi de naștere poate include o față de masă cu un model colorat, în funcție de tematică și de vârsta sărbătoritului.

Pentru fiecare băutură este necesar să existe un pahar separat. Este foarte important ca paharele să fie în același stil.

Când masa este acoperită, ar trebui să verifici dacă aspectul este unul unitar, în care toate elementele – feluri de mâncare, față de masă, flori, tacâmuri – se combină armonios unul cu celălalt.

Nu este necesar să respecți cu strictețe toate regulile în aranjarea mesei; experimentele reușite sunt binevenite. Pentru a aranja o masă festivă, poți folosi combinații contrastante.

De exemplu, poți așeza o farfurie albă alături de una colorată sau o față de masă de culoare închisă, sub un vas transparent.

Nu uita de recipientele cu sare și piper. Nicio masă festivă nu va fi considerată aranjată corespunzător dacă oaspeții nu găsesc pe ea aceste condimente.

Fiecare oaspete are propriile preferințe, iar a-l priva de posibilitatea de a-și asezona felul de mâncare este nepotrivit.

În plus față de setul standard, poți pune pe masă și alte condimente: va fi interesant să așezi recipiente de sticlă cu forme elegante, în care să se regăsească oțet și uleiuri vegetale cu amestecuri de ierburi.

Este recomandat să respecți câteva reguli privind aranjarea mesei:

  • Atunci când alegi obiectele pentru servire, trebuie să optezi pentru elemente care corespund temei evenimentului sau care sunt în armonie cu interiorul camerei.
  • Tacâmurile și șervețelele trebuie să fie în același stil. Articolele deosebite vor oferi un aer luxuriant mesei, iar decoratiunile rafinate vor completa aranjamentul mesei festive.
  • Atunci când selectezi elementele ce se vor afla pe masă, este important să iei în considerare și culoarea produselor textile: șervețele și fete de masa.
  • Așază paharele de la dreapta la stânga în ordinea folosită. Astfel, paharele de vin alb vor fi primele, în partea dreaptă, iar apoi vor fi așezate paharele pentru vin roșu.

Aranjarea mesei festive – ordinea clasică în aranjarea mesei de Crăciun

Mai întâi de toate, masa va fi acoperită cu o față de masă deosebită. Dacă aranjezi masa de Crăciun, poți opta pentru un model cu detalii specifice, însă nu alege o față de masă cu un model foarte încărcat.

Fețele de masă în nuanțe de crem sau bej, alături de fețele de masă albe sau în culori vii, arată foarte elegant.

Următorul pas în aranjarea mesei festive este plasarea farfuriilor. Acestea vor fi așezate la o distanță egală una față de cealaltă, concentrându-te pe numărul de invitați.

Așază tacâmurile pentru preparate pe masă. În funcție de meniu și de felurile de mâncare planificate pentru servire, alege cantitatea potrivită.

Așezarea întregului set de tacâmuri la orice masă festivă nu-și are rostul – dacă la masă nu se servește pește, atunci tacâmurile pentru acest fel de mâncare nu se vor afla pe masă.

După ce tacâmurile sunt așezate, se trece la aranjarea paharelor și a farfuriilor. La final, se așază șervețelele pliate sau accesorizate cu inele în ton cu tacâmurile. Ideal ar fi să așezi două tipuri de șervețele – de hârtie și din material textil.

Având în vedere specificul mesei organizate, pentru aranjarea mesei de Crăciun poți opta pentru șervețele cu model roșu-alb sau un mic desen de sezon.

Iar dacă te întrebi unde se așază șervețelul la masă, atunci îți recomandăm să îl pui în partea stângă a farfuriei, fie sub furculițe, fie lângă ele.

Fiecare oaspete ar trebui să poată asezona mâncarea după gust. De aceea, este recomandat ca pe masă să se regăsească și condimente. 

Ultima etapă în aranjarea unei mese festive este așezarea mâncărurilor reci și a gustărilor. La acest capitol, acordă atenție modului în care pui mâncarea în farfurie. 

Câteva vaze deosebite cu flori conferă eleganță mesei. De asemenea, ele reprezintă un decor spectaculos și armonios.

Este de la sine înțeles că toate elementele utilizate pentru a servi masa festivă trebuie să fie nu numai curate, ci și strălucitoare.

Pentru a obține efectul dorit, după spălarea și uscarea tacâmurilor și paharelor, se recomandă lustruirea lor cu șervețele din material textil.

Idei pentru decorarea și aranjarea unei mese festive

1. Uneori, poate fi dificil să menții o linie simplă în aranjarea mesei, mai ales dacă este vorba despre o masă festivă. Dar simplitatea este cheia pentru o masă festivă care emană eleganță. Și, bineînțeles, calitatea.

De aceea, aspectul farfuriilor albe cu accente de culori, cum ar fi roșul, albastrul sau auriul, arată extrem de bine aranjate pe o față de masă albă, alături de un set de tacâmuri argintate. 

2. Include în aranjarea mesei doar farfuriile, paharele și tacâmurile pe care invitații vor trebui să le folosească pe parcursul mesei. Masa va arăta mai elegantă, iar oaspeții se vor simți mai confortabil.

3. Fii creativ cu elementele decorative. Cu toții admirăm un buchet colorat de flori; cu toate acestea, pentru aranjarea mesei festive, decorul nu trebuie să fie neapărat floral. Ia în considerare un bol transparent cu portocale, mere, smochine sau un bol cu ornamente clasice. 

O lampă vintage sau un sfeșnic elegant va face, de asemenea, din masa festivă un loc cald și confortabil, în jurul căruia să se adune cei dragi.

4. Așază lumanari decorative deasupra unei oglinzi, pentru a crea un joc de lumini care să îndulcească atmosfera, permițându-le oaspeților să se relaxeze.

5. Sticlele goale de vin pot fi transformate în sfeșnice ingenioase de sărbători. Adaugă lumânări conice și leagă o panglică luxuriantă argintie sau aurie, în jurul sticlei.

Aranjarea tacâmurilor la masă

Te simți copleșit de cantitatea mare de tacâmuri, atunci când vine vorba despre o masă festivă?

Nu este cazul!

Una dintre cele mai importante reguli în ce privește aranjarea mesei este să nu așezi tacâmuri inutile.

Gândește-te din timp la meniu și așază tacâmurile în funcție de felurile de mâncare pentru care ai optat.

Dacă pentru cinele obișnuite, gestionăm un set minim de furculițe și linguri și nu ne gândim cu adevărat la aranjarea lor corectă, la o masă festivă, acest lucru nu este acceptabil.

Este important să aranjezi tacâmurile într-o ordine precisă, în funcție de cele care sunt folosite mai întâi.

Invitații vor începe cu tacâmurile din exterior, dar, atunci când aranjezi masa, ar trebui să le așezi mai întâi pe cele din interior.

Mânerele trebuie să fie îndreptate spre invitat, iar lamele cuțitelor trebuie să fie întotdeauna orientate spre farfurie.

Apoi, asigură-te că așezi tacâmurile pe partea corectă a farfuriei. Pentru moment, pune deoparte cuțitul de unt și tacâmurile pentru desert.

Toate celelalte furculițe vor fi așezate în stânga farfuriei, în timp ce cuțitele și lingurile vor fi așezate în dreapta. Excepție face furculița pentru stridii, care va fi așezată tot în dreapta.

Dacă ai suficient spațiu, șervețelul ar trebui să fie așezat în stânga furculițelor.

Cu toate acestea, poți plasa șervețelul și sub furculițe, dacă nu dispui de prea mult spațiu la masă.

Reguli generale de aranjare a tacâmurilor

Atunci când te ocupi de aranjarea mesei, este important să ții cont de următoarele nuanțe privind ordinea așezării tacâmurilor pe masă:

  • Cuțitul va fi întotdeauna situat în dreapta farfuriei, iar lama sa trebuie să fie îndreptată spre ea. 
  • Lingura este așezată cu partea concavă în sus. Plasarea tradițională a lingurii este între cuțite, fiind deosebit de ușor să faci acest lucru, dacă nu există pește în meniu.

    Dacă pe masă există trei cuțite, atunci o lingură este plasată între cuțitul pentru aperitiv și pește.
  • Furculițele sunt întotdeauna în stânga farfuriei. Schema de plasare a acestora este de la stânga la dreapta: furculița pentru pește, furculița pentru friptură și cea pentru salată.

    Dinții furculiței vor fi îndreptați în sus. Dacă se servesc stridii, furculița pentru acest fel de mâncare va fi așezată în dreapta, lângă cuțite, la exterior.
  • Distanța optimă dintre cel mai apropiat tacâm și farfurie este de aproximativ 5 mm.

    Toate tacâmurile vor fi plasate perpendicular pe marginea mesei și strict paralel unul cu celălalt.
  • Nu așeza întregul set de tacâmuri; vei avea nevoie doar de cele destinate felurilor de mâncare prevăzute în meniu.

    De exemplu, dacă sunt planificate doar gustări, nu sunt necesare tacâmurile folosite pentru mâncăruri calde.
  • Deși în multe cazuri, atunci când se realizează aranjarea mesei, tacâmurile pentru desert se aduc pe masă la momentul potrivit, corect este să se regăsească pe masă de la început.

    Tacâmurile pentru desert se pun deasupra farfuriei.

    Lingura de desert se poziționează în partea de sus, cu mânerul orientat spre dreapta (spre celelalte linguri), iar furculița de desert se așază sub lingură, cu mânerul orientat spre stânga (spre celelalte furculițe).
  • Cuțitul de pâine trebuie întotdeauna asociat cu o farfurie de pâine în stânga sus a farfuriei principale.

    Așază cuțitul de pâine înclinat peste farfuria de pâine, astfel încât mânerul să fie orientat spre poziția orei cinci.
  • Servești salată, înainte de felul principal? Adaugă o furculiță pentru salată, în stânga furculiței pentru felul principal, și un cuțit pentru salată, în dreapta cuțitului.

    Supele sunt servite în mod tradițional înainte de salate, așa că lingura de supă trebuie plasată în dreapta cuțitelor. 

Pentru următoarea masă festivă pe care o vei organiza, alege să-ți impresionezi invitații cu un set de tacamuri elegante din colecția Sambonet Gold.

Iar pentru a completa un decor deosebit, accesorizează masa cu un set de pahare de vin rosu, din colecția Heritage Dynasty Rosenthal.

Punctul culminant al mesei festive poate fi un set deosebit de tacâmuri din argint masiv, din colecția Malmaison Christofle: setul conține 24 de piese din argint masiv 925 și exprimă măiestria rafinată a metalelor prețioase, prelucrate de producătorul francez, încă de acum 200 de ani.

Un set de tacâmuri rafinate nu impresionează doar prin amploarea lor, ci și prin designul deosebit, atemporal.

Tacamurile argintate devin din ce în ce mai populare, ceea ce se reflectă și în sugestiile designerilor culinari care se ocupă de aranjarea mesei.

Acestea sunt alegeri frecvente, atunci când vine vorba despre cadouri de nuntă sau de aniversări. Iar acest lucru nu se datorează doar faptului că reprezintă investiții excelente, ci și faptului că pot fi personalizate cu gravuri și, spre deosebire de alte investiții artistice, nu sunt doar decorative, ci prezintă și o utilitate importantă. 

Ce mesaje transmite modul de aranjare a tacâmurilor

Cu siguranță s-a întâmplat să mergi la un prânz sau la o cină elegantă ori la un eveniment de o importanță considerabilă. Și se poate să te fi întrebat, cel puțin o dată, care este modul corect de a așeza tacâmurile pe masă ori în farfurie, după servirea mesei sau în timpul ei.

Ar trebui să le încrucișezi, să le așezi în lateralul farfuriei sau cu fața în sus?

Manierele la masă sunt importante într-o serie de situații, așa că este bine să cunoști câteva noțiuni de bază.

Înarmat cu câteva reguli simple de etichetă, respectarea limbajului tacâmurilor va fi întotdeauna benefică și va impresiona cu siguranță.

De fapt, modul în care așezi tacâmurile ar putea avea o semnificație și ar putea să transmită un anumit mesaj: că dorești felul următor, că masa a fost gustoasă sau că ai terminat de mâncat.

Limbajul tacâmurilor face parte din cunoașterea bunelor maniere. Iată câteva mesaje transmise prin așezarea tacâmurilor.

Așezarea tacâmurilor la masă are o regulă: folosirea tacâmurilor dinspre exterior spre interior.

Dacă există o lingură dreaptă, atunci aceasta va fi pentru supă, gazpacho etc. În ceea ce privește antreurile, se aplică aceeași regulă.

Limbajul tacâmurilor este foarte interesant și util, atunci când vine vorba de socializare. Iată câteva sfaturi pentru a-l folosi corect:

  • atunci când faci o pauză în timpul prânzului sau al cinei, trebuie să așezi furculița și cuțitul în centrul farfuriei, cu vârfurile orientate unul spre celălalt, formând un (V) inversat.
     
  • când ai terminat de mâncat un fel de mâncare și ești gata pentru următorul, corect este să așezi cuțitul și furculița formând o cruce, cu furculița orientată în sus și cuțitul în stânga.
     
  • dacă dorești să îți arăți aprecierea, poți poziționa tacâmurile spre dreapta. În acest fel, vei indica personalului că mâncarea a fost pe placul tău.

Există, însă, și momente în care vei dori să transmiți că mâncarea nu a fost pe măsura așteptărilor, iar pentru aceasta, corect este să așezi tacâmurile în aceeași poziție precum în situația în care faci o pauză, dar introducând, în acest caz, vârful cuțitului între dinții furculiței.

Dacă ai terminat de mâncat și farfuria poate fi îndepărtată, așază cuțitul și furculița în poziție dreaptă, în centrul farfuriei.

Tipuri de tacâmuri și utilizările lor

Pentru a adăuga cu adevărat o doză de formalitate în aranjarea mesei, poți așeza diferite tipuri de furculițe, linguri și cuțite, în funcție de felurile de mâncare pe care le vei servi.

De exemplu, ai putea așeza un cuțit pentru friptură, un cuțit pentru pește, pentru a tăia și manevra delicat fileurile, un cuțit mic pentru salată, un cuțit pentru unt, pentru a unge pâinea, și un cuțit de masă universal. Fiecare tip de cuțit are o dimensiune și o formă distincte.

În ceea ce privește furculițele utilizate în aranjarea mesei, furculița pentru felul principal este cea mai mare dintre ele. De la următoarea cea mai mare la cea mai mică, există, de asemenea:

  • furculița pentru aperitive;
  • furculița pentru pește;
  • furculița pentru fructe;
  • furculița pentru salată;
  • furculița pentru înghețată;
  • furculița pentru deserturi.

Dacă servești stridii, nu uita de furculița cu trei brațe. În total, există peste 35 de tipuri diferite de furculițe ce pot fi utilizate în aranjarea mesei, în funcție de mâncărurile servite.

Cele mai frecvente trei linguri care apar pe masă sunt:

  • lingura de supă;
  • lingurița de desert; 
  • lingurița de ceai.

Există, de asemenea, linguri speciale pentru grapefruit, caviar, băuturi și deserturi specifice.

Așadar, pentru a face o impresie bună, atunci când ai invitați, este important să-ți dai interesul pentru aranjarea mesei și să aranjezi tacâmurile în ordinea potrivită. Chiar dacă invitații nu sunt familiarizați cu regulile ce privesc aranjarea mesei și a tacâmurilor, respectarea ordinii corecte poate menține masa ordonată, pe măsură ce progresați cu fiecare fel de mâncare.